Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
gabitraining

Az evezés királya - Concept 2D

Piros Gábor · 1 éve
Másfél hónappal ezelőtt, egy véletlen (szerencse!? :) ) folytán edzőtermet váltottam. Egy leginkább súlyzókkal, Cybex gépekkel teletüzdelt edzőtermet felváltotta a kötél, traktorkerék, kettlebellek, és amiről a bejegyzésben is szó lesz, a Concept 2D.
1,5 hónap alatt ez a gép a személyes kedvencemmé vált, számos pozitív hatását érzem a testemet, és az állóképességemen.
A Concept összeköthető Bluetooth vagy USB kábel segítségével, ezáltal nyomon tudod követni az edzéseid, én személyszerint az ErgData és Liverowing IOS programokat használom.

Személyes rekordom az evezőgépen:

500m / 1:29
1000m / 3:25
5000m / 20:47
Nézzük az evezés jótékony hatásait és előnyeit:

1. Elősegíti az egészséges testfelépítést: Az evezés elősegíti az egészséges testzsír százalék fenntartását. Ha túl magas zsírtömegünk, akkor ennek csökkentésére az egyik legjobb megoldás az evezés, ami túlnyomórészt aerob mozgás, így zsírégető hatása magas. Óránként akár 900-1100 kalóriát lehet elégetni folyamatos evezés közben.

2. Fokozza a szív és légzőrendszer működését: Az evezés nagyon hatásosan fejleszti a tüdő képességét, hogy a vérbe jutassa az oxigén, ami így könnyebben jut el a szívbe és a test többi részébe. Az aerob mozgás hiánya szorosan kötődik a szív és érrendszeri betegségekhez. A jó hír az, hogy nem igényel sok időt, mert napi 30 perc folyamatos evezés vízen vagy WaterRoweren, vagy magas intenzitású résztávú edzések könnyen gyors fejlődéshez és a betegségek lehetőségének csökkentéséhez vezetnek.

3. Alacsony sérülés veszély mellett nagyszerű eredmények: A verseny és a rekreációs evezés is különleges a többi sporthoz képest, mivel az evezés minden főbb izomcsoportot megmozgat. Evezés közben a mozgásban részt vesznek a lábak a hát és a karok is. Továbbá az evezés minimálisan terheli az ízületeket. A helyesen végzett evezős mozgás mellett nagyon kicsi a sérülés veszélye, sokkal kisebb, mint például futásnál, vagy egyes csapatjáték sportoknál.


4. Elősegíti a fogyást: Verseny evezősök majdnem kétszer annyi kalóriát égetnek 2000 méteren, mint egy akadályfutó 3000 méteren. Azonban mivel az evezés kevésbé terheli az ízületeket nincs olyan megterhelő hatása, mint a futás. Ezen kívül erősíti a felsőtestet és a törzset is!

5.	Segít a szívnek: Kardiovaszkuláris edzés, mely a nagy izomcsoportokat folyamatosan és rendszeresen mozgatja. Az evezés kevés ilyen sport közül az egyik, ahol súly emelése nélkül folyik a nagy izomcsoportokat edzése.

6.	Építi az izomerőt: Az elsődleges izomcsoportok, amit megmozgat az evezés az a négyfejű combizom, a hátsó combizom és a farizmok, ezeknek az izmoknak nagy szerepük van a láb hajlításában és kinyújtásában, valamint befolyásolják a törzsünk erejét is, elengedhetetlenek az erőteljes láb mozdulatok végzésénél. Ezen izmok megerősödése bizonyos gyakorlatokat erőteljesebbé és hatékonyabbá tesznek, mint például a gyaloglás, kocogás, kitörés és guggolás.

7.	Stressz oldó: A szabadban, valamint a vízen történő, folyamatos, ritmikus mozgásnak páratlan stressz oldó hatása van.

8. Stabilizálja a testet: Evezés közben a törzstartó és stabilizáló izmok is működésbe lépnek és erősödnek. Ha ezek az izmok jól működnek elkerülhetőek esések, vagy hát bántalmak pl.: egy kisgyerek vagy bárminek a felemelése közben. A törzs és tartó izmok megerősödése képessé tesz az egyensúly vesztett helyzetek megoldására.

9.	Javítja az izmok és ízületek mozgásterét: Evezés közben sok izom és ízület dolgozik komoly terhelés nélkül, tehát megfelelő mozgás azoknak, akik ízületi gyulladással, vagy csontritkulással küzdenek. Az izmok mozgásának útja elég hosszú az evezés során, így minimalizálja az izmok merevségét és növeli a rugalmasságukat. A mozgásszegény életmód mellé, vagy hosszabb kihagyás utáni merevség ellen nagyon jó hatással van az izmokra és ízületekre a napi 20-30 percnyi evezés.

10. Teljes testedzés: Az evezőgépen erősödik a derék a hát a combhajlító izom a vádli a farizmok és a bicepsz. Egy ergométer több izmot mozgat meg, mint a legtöbb kardiovaszkuláris edző gép (lépcsőző, sífutó, spinning, futópad), valamint alacsony ízületi terhelés mellett kényelmesen el lehet érni különböző edzettségi szinteket.

Forrás: Health Fitness Revolution - Top 10 health benefits of rowing
http://healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-rowing

Bátran ajánlom kezdőknek, újrakezdőknek, haladóknak és profiknak is, mivel 1-10es fokozaton tudjuk ezt a masinát működtetni.


Kellemes edzést mindenkinek!!!
Erőt!Egészséget! 

Üdv mindenkinek: Piros Gábor, testnevelő
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Piros Gábor
Sziasztok! Piros Gábor vagyok, 24 éves, testnevelő tanár. Munkámból adódóan életem egyik meghatározó lételeme a sport.